Suomi on eläinten hyvinvoinnin mallimaa nyt ja tulevaisuudessa 

17.02.2018

Jatkuva suomalaisen tuotannon parjaaminen vihastuttaa kansanedustajaa, sillä kansainvälisellä tasolla kotimainen kotieläintuotanto on eläinten hyvinvoinnin kannalta huipputasoa ja vaatimukset tuotanto-olosuhteille ovat EU:n tasolla korkeinta luokkaa.

Lausunnolla oleva eläinsuojelulaki parantaa edelleen kotieläinten tuotanto-oloja, joka on myös Animalian, SEY:n, HESY:n ja Oikeutta eläimille -järjestön tahtotila. Kuitenkin suomalaisen ruoantuotannon alasajo tuntuu olevan mielenosoituksen järjestäjien pääteema.

"Olemmeko valmiita siihen, että kotieläintuotantomme laskee samalla kuin lihan kulutus kasvaa ja kuluttajat joutuvat syömään yhä enemmän kyseenalaisissa oloissa tuotettua tuontilihaa." Hakanen sanoo.

Suuria investointeja vaativat muutokset ilman siirtymäaikaa ovat riskinä lisääntyneelle lihan tuonnille ulkomailta. Riittävän tasokkaiden tuotanto-olosuhteiden varmistaminen ja lääkejäämät sekä tautiriskit tuontilihassa huolestuttavat Hakasta.

"Tässä on myös suuri riski sille klassiselle poissa silmistä, poissa mielestä -ajattelulle, jossa tapahtuu ainoastaan eläinten hyvinvointivuoto. " Hakanen täsmentää.

Lainsäädäntöuudistus on tarpeen, jotta saadaan päivitettyä nykyistä lainsäädäntöä tiukemmat toimintamallit, joita monilla tiloilla on jo toteutettu ilman velvoitetta. Hakanen korostaa myös sitä, että eläinsuojelulain uudistus koskee kaikkia eläimiä. Myös lemmikkieläinten kohteluun on tulossa muutoksia sekä loukkaantuneiden eläinten auttamiseen velvoittavaa laki uudistuu.

Lausunnolla oleva luonnos eläinsuojelulaista on hyvä ja muutokset on helppo tuoda käytännön tasolle. Lain osalta tärkeää on, että turvataan eläinten hyvinvointi ja kotimaisen tuotannon jatkuvuus samalla, kun parannetaan kuluttajien tietämystä ruokaketjusta.


Pertti Hakanen

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita